חברות הביטוח הבינ״ל מדווחות על ירידה קלה בהכנסה הריאלית שלהן. הפרמיות לא ירדו. גרמה לכך העליה בשיעור האינפלציה. איך עלית מחירים נוגעת לנו, ומה ניתן לעשות כמשקיעים? כל התשובות כאן.
שוויץ היא כמובן ארץ של נופים, שוקולד ובנקאות. התחום הפיננסי בשוויץ לא מסתכם בבנקאות, היא גם מעצמה של ביטוח. בניגוד לבנקאות שנמצאת עשרות שנים בפרונט הייצוגי של המדינה, תחום הביטוח נמצא מתחת לרדאר הציבורי. אנשי המקצוע בתחום כמובן מכירים היטב את הפעילות הביטוחית בשוויץ. לא כולם ערים להשפעות האינפלציה על עולם הביטוח וכתוצאה מכך עלינו.
ביטוח ורה-ביטוח
אחת החברות הגדולות, המשפיעות ויחסית מוכרת היא Swiss Re. מה פירוש ה Re שמופיע בשם החברה? פירוש הדבר חברת ביטוח של חברות ביטוח. חברות הביטוח שמבטחות אותנו עוסקות בניהול הסיכונים הביטוחיים שלהם. הן עשויות, ובד״כ עושות זאת, להחליט להעביר חלק מהסיכון הביטוחי לחברת Re. במילים פשוטות חברות הביטוח שמבטחות את הצרכנים רוכשות ביטוח מחברת ביטוח Re ובכך מעבירות את הסיכון הלאה ומקטינות את הסיכון של עצמן.
אחת מחברות ה Re הגדולות בעולם היא כאמור Swiss Re. בתוך החברה פועל מכון מחקר לתחום הביטוח אשר מפרסם באופן קבוע מידע ומחקרים על התחום (לאתר המכון https://www.swissre.com/institute/).
מה ניתן ללמוד מדוח על סקטור הביטוח בשנת 2022?
דוח שהם פרסמו לאחרונה שופך אור מזוית נוספת על הנעשה בעולם (להורדת עותק מהדוח יש ללחוץ כאן). הדוח מביא נתונים מעניינים על עולם הביטוח בשנת 2022, ותחזית של חברות הביטוח הגדולות בעולם לשנים 2023-2024.
על פי הדוח, שנת 2022 הסתכמה בירידה(!) ריאלית של 0.2%. כמובן שזה לא נובע מהורדת הפרמיות של חברות הביטוח (זה יקרה אולי אחרי שהשמש תתחיל לזרוח במערב), אלא מעליה בשיעור האינפלציה. האינפלציה ממוצעת של מדד המחירים לצרכן עולמי (CPI) צפויה להסתכם בשנת 2022 בכ- 7%-10%. ניתן לגזור מכך, בכמה העלו נומינלית חברות הביטוח את הפרמיות במהלך השנה.
מה צפי האינפלציה של חברות הביטוח לשנתיים הקרובות?
אבל זה לא מסתכם בזה. התחזית של חברות הביטוח לשנת 2023 לעליה בקצב האינפלציה היא 5.4%. צפי העליה הריאלית של הפרמיות הוא 1.8%. ז״א שהפרמיות צפויות לעלות נומינלית בשיעור של 7.2%. התחזית הנוכחית לשנת 2024 לא טובה יותר מבחינתנו הצרכנים. האינפלציה הצפויה היא 3.5% ועלית מחירי הביטוח הריאלים צפויה להיות בשיעור של 2.8%, או במילים אחרות עליה נומינלית בשיעור של 6.3%. אם נתעלם מנושא הריבית דריבית מדובר בעליה נומינלית בשיעור ממוצע של 13.5% בטווח של שנתיים.
כל הנתונים הנ״ל מתייחסים לביטוחים שאינם ביטוחי חיים. בתחום ביטוח החיים צפויה, ע״פ הערכות האינפלציה הללו עליה נומינלית בשיעור 7.1% ו- 5.5% בשנים 2023 ו- 2024, בהתאמה.
מהדוח עולה כי הדאגה המרכזית של חברות הביטוח השנה היתה האינפלציה. הדגש הוא על ״היתה״ שכן די ברור להם (וכן, גם לנו) שהאינפלציה תהפוך בשנה הבאה לבעיה שלנו, הלקוחות, ולא של החברות.
נקודות האור שרואות חברות הביטוח לשנה הבאה הן דרישה חזקה לביטוחי חיים יחד עם עלית ריבית שבתורה תניב תשואות גבוהות יותר להשקעות העתידיות של החברות.
איך שאינפלציה מתגלגלת
נתוני המחקר מראים לנו את האופי המתגלגל של האינפלציה. חברות הביטוח מספיק חזקות כדי לספוג קיפאון בפרמיות שנה אחת בלי שתיפגע היציבות שלהן. עם זאת, חברות הביטוח מספיק חזקות כדי לדרוש ולקבל עליה בפרמיות בשנים הבאות כדי לפצות על זה. הצרכנים ישלמו על פעמיים. פעם אחת במישרין בפרמיות גבוהות יותר שנשלם על הביטוחים שלנו. פעם שניה בעקיפין במוצרים שהמחיר שלהם יעלה כי ההוצאות של היצרנים עלו. כן, מחיר הקורנפלקס יעלה עוד בגלל הוצאה גדולה יותר על ביטוח של היצרנים.
הפרדוקס של הצרכנים לקוחות הביטוח
בהסתכלות צרכנית רחבה יותר, אנחנו נמצאים בפרדוקס. מחד, אנחנו כמובן לא רוצים לשלם יותר על ביטוח במישרין או בעקיפין ולהגדיל את ההוצאה האישית ו/או העסקית שלנו. מאידך, כלקוחות של חברות הביטוח אנחנו רוצים שהן ישארו יציבות ושכושר הפירעון שלהן יהיה גבוה. כי מי יודע, אולי נצטרך להפעיל את הביטוח, ואז אנחנו רוצים גוף יציב שישלם לנו את הביטוח. בהקשר הזה ובנימה אישית, אנחנו גם רוצים שישלמו לנו מהר, הכל ובלי נסיונות לדחות, להתיש ולהתחמק.
איך כל זה קשור אלינו?
המחירים עולים כמעט בכל תחום בחיינו. כפי שראינו עלית מחירים יוצרת גלגול של עליות מחירים נוספות. לא סתם אומרים שאינפלציה (כמו מלחמה) יודעים איך היא מתחילה ולא יודעים איך היא תיגמר. זו כנראה אחת הסיבות שהבנקים המרכזיים בעולם החליטו להילחם באינפלציה גם במחיר של מיתון כלכלי, שקיים ממילא כבר בכמה מהכלכלות הגדולות בעולם.
אנחנו רוצים בראש ובראשונה לשמור על ערך הכסף שלנו וגם כמובן להרוויח ריבית ריאלית על ההשקעה. אנחנו רוצים לעשות את זה בהשקעה יציבה, עם בטוחות טובים וכמובן בלי קשר לשוק ההון. הדרך הכי טובה להשיג את המטרה הזו היא להשקיע בהלוואה מגובה בנכס לחברה. אנחנו מקבלים יציבות של מדינה טובה, חברה טובה ותזרים מזומנים יציב וצפוי מראש. אנחנו מקבלים בטוחה שווה וקלה יחסית למימוש, וכמובן ההשקעה אינה סחירה ולא נתונה לסערות של שוק ההון. זו השקעה שעונה על כל הקריטריונים שלנו להשקעה.
רוצה להצטרף להשקעה? ברור! אפשר להשאיר פרטים כאן.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
הפרסום לעיל הינו בגדר פרסום כללי כאמור בסעיף 15(א)(א)(4) לחוק ניירות ערך “החוק” וככזה אינו מהווה הצעה לציבור. הצעה ומכירה של ניירות ערך על ידי תאגיד מקבוצת אמרלד אלטרנטיב אינווסטמנטס גרופ בע״מ למשקיעים בישראל, שלא על פי תשקיף, מוגבלת ל- 35 משקיעים או למשקיעים המנויים בתוספת הראשונה לחוק (משקיעים כשירים). התמונה להמחשה בלבד.
אמרלד אלטרנטיב אינווסטמנטס גרופ בע״מ אינה מחזיקה ברישיון לייעוץ או לשיווק השקעות. אין במוצג בכדי להוות ייעוץ או שיווק השקעות ואין להסתמך עליו למטרות השקעה. המידע הנ”ל הינו למטרות אינפורמטיביות בלבד, ואין בו ובכל הכלול בו משום ייעוץ או הצעה או שידול או הזמנה לרכוש (או למכור) את ניירות הערך ו/ או הנכסים הפיננסים הנזכרים בו, ואין בו משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.אין לראות באמור לעיל התחייבות להשגת תשואה כלשהי או להחזר סכום ההשקעה. אין בתשואות העבר בכדי להבטיח תשואות דומות בעתיד.