רוב העולם המערבי ובראשו ארה״ב סובלים מסטגפלציה. הכלכלה הישראלית התנתקה מהעולם ומציגה צמיחה גבוהה יחסית עם אינפלציה נמוכה יחסית לעולם. כפועל יוצא מכך צפוי בנק ישראל להעלות את הריבית ובכך להחליש את שער החליפין של מטבעות החוץ לעומת השקל. ירידה בשער החליפין פוגעת בתשואה של המשקיעים הישראלים בחו״ל. אנחנו משקיעים בהלוואות מגובות נכסים לחברות בחו״ל, ויש לנו פתרון איך לא להיפגע מהתחזקות השקל מול מטבעות החוץ.
רוב העולם המערבי ובראשו ארה״ב סובלים מסטגפלציה. מה היא סטגפלציה? מושג כלכלי המתאר מצב מציאות בה כלכלות חוות אינפלציה ומיתון בעת ובעונה אחת. הייחודיות של המצב נובעת מכך שבד״כ אינפלציה קשורה לשיעור צמיחה גבוה במשק. לחליפין, האטה או מיתון כלכלי מובילים בד״כ לירידה בביקושים ובמחירים, זאת אומרת ירידה בשיעור האינפלציה. סטגפלציה לוקחת את הרע משני המצבים: גם אינפלציה וגם מיתון בעת ובעונה אחת.
שיעור האיפלציה בארה״ב
במאמר קודם דנו בשאלה האם שני רבעונים עם צמיחה שלילית של המשק האמריקאי זה מיתון? העתיד יציג לנו את התשובה לשאלה הזאת. המשק האמריקאי בהחלט חווה האטה משמעותית, ספק מיתון, ויחד עם זאת אינפלציה בשיעור גבוה בכל קנה מידה. רק כדי להמחיש את קני המידה שהמשק האמריקאי נמדד לפניו, נזכיר שפרסום אחרון של שיעור האינפלציה שירד לשיעור של כ- 8% נתפס ע״י השווקים והפרשנים כירידה דרמטית בשיעור האינפלציה(!). 8% כן? נכון שהנתון הקודם הצביע על שיעור של מעל 9%, וזה רק ממחיש את נקודת העיגון הגבוהה אליה נתפס הדיון בנושא.
מה מצב האינפלציה בישראל?
לא נחזור על הסיבות שהביאו את שיעור האינפלציה לאן שהגיע, דנו בזה במאמר האם שני רבעונים עם צמיחה שלילית של המשק האמריקאי זה מיתון? מי שנוהגת כאילו יש לה אג׳נדה כלכלית משל עצמה היא הכלכלה הישראלית. לא פעם כינו פוליטיקאים את ישראל כ״אי של יציבות״. כינוי שבא לבטא את את ההתנהלות השונה והחיובית של המשק הישראלי בהשוואה לכלכלות העולם בכלל, והמערביות בפרט.
איך עומדת הכלכלה הישראלית ביחס לנעשה בעולם?
גם כיום אנו יכולים לראות התנהלות של הכלכלה הישראלית שאינה במתאם לכלכלות העולם. האינפלציה שנמדדה בארץ בחודשים האחרונים היא בשיעור של כ- 5%, נמוכה באופן משמעותי ממה שחווה עולם המערבי. שיעור האינפלציה בארץ גבוה באופן דרמטי מהיעד הרב שנתי של בנק ישראל העומד על שיעור של 1%-3%. כך שקיימת חריגה בשיעור האינפלציה ביחד ליעד הרב שנתי. אבל, בהתחשב בווקטורים העולמיים המשפיעים על כל הכלכלות בעולם, העליה בשיעור האינפלציה בישראל נמוכה יחסית. אפשר כמובן לטעון שרמת המחירים בארץ היתה גבוהה מאוד מלכתחילה, וזה כמובן נכון. אולם הגורמים שהביאו לעליית מחירים עולמית השפיעו על ישראל באותה מידה.
ומה מצב הצמיחה בארץ אל מול הנעשה בעולם?
הנתון היותר מענין בהקשר לפער בין הכלכלה הישראלית לכלכלה העולמית הוא בתחום הצמיחה. בעוד כלכלת ארה״ב או גרמניה צמחו בשיעור של כ- 1.5% מול התקופה המקבילה אשתקד, המשק הישראלי התנתק מהנעשה בעולם וצמח בשיעור קרוב ל 7%. פער עצום לכל הדיעות.
כך שבעוד הכלכלות הגדולות בעולם נמצאות על סף סטגפלציה, המשק הישראלי מציג מצב קלאסי של צמיחה גבוהה (בפער על הנעשה בעולם) ואינפלציה נמוכה בכמה רמות מהעולם. זה מצב מוכר יותר לכלכלנים, ויש ״פתרון בית-ספר״ למצב הזה.
מה עושים כשיש אינפלציה וצמיחה ביחד?
פשוט, מעלים את הריבית. למה גורמת עליה בריבית? תפקיד העלאת ריבית הוא ״לקרר״ את המשק. העלאת ריבית מגדילה את העלויות של הלוואות וזה גורם למשקיעים להלוות פחות ולהשקיע פחות (למשל ברכישת דירות או נדל״ן אחר). בד בבד היא מעלה (לפחות באופן תיאורטי) את הריבית על פקדונות וזה גורם נוסף שמוציא כסף מהשקעות בעסקים לפקדונות או השקעה בריבית חסרת סיכון (שעכשיו היא גבוהה יותר מאשר היתה בעבר). לסיכום, העלאת ריבית מפחיתה את המוטיבציה להשקיע בעסקים (ובכלל זה נדל״ן) לטובת השקעה בריבית חסרת סיכון.
על מה עוד משפיעה העלאת ריבית?
העלאת ריבית מביאה להתחזקות המטבע בו מועלית הריבית. מדוע? משקיעים בכל העולם מחפשים תמיד את ההשקע בריבית גבוהה ביותר. אם היום הריבית על מטבע מסוים היא %X ומחר היא תהיה %X+1 הרי שהמשקיעים ימכרו מטבעות בהן הריבית נשארת נמוכה ויקנו את המטבע עם הריבית הגבוהה יותר.
כל השקעה במטבע, היא למעה החלפה (SWAP) של מטבע אחד אותו אנחנו מוכרים במטבע אחר אותו אנחנו קונים/משקיעים. לדוגמה: אנחנו חיים בארץ בשקלים ומחליטים להשקיע בדולר אמריקאי. פעולת ההמרה מש״ח לדולר היא הרי מכירת הש״ח כדי לרכוש/להשקיע בדולר. לראיה אם שער החליפין של המטבע שרכשנו יעלה הרווחנו, ולהיפך. אפשר להסתכל אותה עסקה מנקודת מבט הפוכה: אם שער החליפין של המטבע שמכרנו (בדוגמה שלנו ש״ח) כדי לקנות מטבע אחר(דולר) ירד, הרי שהרווחנו בעסקה.
הצמיחה גבוהה, האינפלציה גבוהה והריבית הולכת לעלות. מה יקרה לשער החליפין של הש״ח?
החלטת הריבית תתקבל בשבוע הבא, והציפיה היא לעלית ריבית בשיעור גבוה יחסית. למה גבוה? מאחר והמשק צומח באופן חד מידי, כאשר כל הפרמטרים של המשק חיוביים: תעסוקה מלאה, גידול בצריכה הפרטית והציבורית וגם היצוא גדל. היצוא הוא פרמטר מאוד חשוב בהחלטות ריבית בכלל וזו הקרובה בפרט. הרי העלאת הריבית צפויה לגרור עליה בשער החליפין של השקל (החזק ממילא) אל מול שאר המטבעות ובפרט מול הדולר שהוא מטבע היצוא העיקרי של ישראל. מצב כזה יישחוק את הרווחיות של היצואנים ואיתו את היכולת שלהם להתחרות בשווקי העולם ולשמור על רווחיות. זה כמובן עלול לפגוע ביצוא של מדינת ישראל. למזלו של נגיד בנק ישראל, היצוא כל כך חזק (בעוד השקל אחד המטבעות החזקם בעולם) כך שהפגיעה ביצואנים תהיה ככל הנראה פחותה לעומת מצבי עולם אחרים בהם היצוא רגיש יותר לשער חליפין.
לפיכך, שער החליפין של השקל מול המטבעות צפוי להמשיך ולחזק את השקל מול שאר המטבעות.
איך זה קשור אלינו ולהלוואות מגובות נכסים?
אמרלד מעודדת פיזור השקעות לעולמות ההשקעה האלטנטיבית בחו״ל ובפרט להשקעות בהלוואות מגובות נכסים לחברות בחו״ל. כדי ששער-החליפין לא ישנה לנו יצרנו השקעות לחברות בחו״ל שניתנות בשקלים. כן, הסכם ההלוואה הוא בשקלים. מעבירים לחברה בחו״ל שקלים ומקבלים בחזרה את תמורת ההלוואה גם הקרן וגם הריבית בשקלים!
באופן הזה אנחנו נהנים מכל היתרונות של השקעה אלטרנטיבית בהלוואות מגובות בנכסים לחברות בחו״ל וגם לא חשופים לשינויים בעער-החליפין של המטבעות השונים מול השקל. להלן היתרונות להשקעה בשקלים:
- הריבית בהסכמי ההלוואה בשקלים אינה שונה מהריבית בהסכמי ההלוואה שאינם בשקליםֿ.
- חסכון בעמלות המרה.
- חסכון בפערי שער-חליפין בהמרת מטבע חוץ.
- אפשרות לתשלום מס בשיעור נמוך יותר (מאשר בקבלת תקבולים במטבע חוץ).
- אין חשיפה לשער-החליפין, אין תנודתיות בשווי ההשקעה כתוצאה משינויים בשער-החליפין.
בימים אלה ממש אנחנו משקיעים בהשקעה כזאת. הלוואה מגובת נכסים לחברת נדל״ן בבריטניה בשקלים. אפשר כמובן להשקיע בפאונד, דולר או יורו. הנסיון מראה שישראלים שחיים בארץ מעדיפים באופן חד וברור השקעה בשקלים.
מאמרים נוספים בנושא: כאן ו כאן וגם כאן ומעודכן יותר כאן, ויש גם וידאו כאן- וידאו
רוצה להצטרף להצלחה?
1. כן
2. בוודאי
3. ברור
כל התשובות נכונות!
כדי לקבל פרטים על ההשקעה החדשה שלנו
יש ליצור איתנו קשר לפי הפרטים הבאים:
תיאום פגישה – לינק לתיאום שיחה עם אמרלד
להתקשר ישר אלינו:
עו״ד מיקי שמואלביץ׳
054-7529282
[email protected]
בועז אלפרן
052-6304849
[email protected]
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
אמרלד אלטרנטיב אינווסמנטס גרופ בע״מ (״אמרלד״) עוסקת מזה 10 שנים באיתור, בדיקה והבאת הצעות השקעה אלטרנטיביות ללקוחותיה בישראל הכוללים גופים מוסדיים, בתי השקעות, פמילי אופיס, יועצים פיננסיים, מתכננים פיננסים ולקוחות בעלי עושר גבוה. אמרלד מתמחה בהשקעות בהלוואות מגובות בנכסים, הן דרך קרנות השקעה ייחודיות ויעודיות, והן דרך מכשיר ההשקעה Loan note. האחרון הינו כתב הלוואה לחברה בחו״ל ומהווה הלוואה ישירה לחברה בחו״ל כנגד העמדת בטחונות ע״י החברה. מנגנון ההלוואה הזה כולל נאמן שתפקידו לשמור על האינטרסים של המשקיעים, לרשום שיעבודים ולייצג את המשקיעים במקרה של אי עמידה של החברה בהסכם ההלוואה. הנאמן רשאי במקרה כזה לקבל עליו את ניהול החברה ולפעול לפי מיטב שיפוטו להחזרת ההלוואה ללווים. אמרלד מנוהלת על ידי המייסדים בועז אלפרן ועו״ד מיקי שמואלביץ׳.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
אמרלד אלטרנטיב אינווסטמנטס גרופ בע״מ אינה מחזיקה ברישיון לייעוץ או לשיווק השקעות. אין במוצג בכדי להוות ייעוץ או שיווק השקעות ואין להסתמך עליו למטרות השקעה. המידע הנ”ל הינו למטרות אינפורמטיביות בלבד, ואין בו ובכל הכלול בו משום ייעוץ או הצעה או שידול או הזמנה לרכוש (או למכור) את ניירות הערך ו/ או הנכסים הפיננסים הנזכרים בו, ואין בו משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.אין לראות באמור לעיל התחייבות להשגת תשואה כלשהי או להחזר סכום ההשקעה. אין בתשואות העבר בכדי להבטיח תשואות דומות בעתיד.