אני המלצתי להשקיע במניות?! אני רק שואל אם זה הזמן. תזמון שוק רחוק ממני כמו גם הנבואה. אולם מחירי המניות הנוכחים גורמים לי לבחון במבט הסטורי את הנתונים הכלכליים המשמעותיים בגוש היורו. עולה גם הסוגייה הנצחית האם לשנות את תמהיל ההשקעות לכיוון הגדלת מרכיב המניות? גם היורו נמצא בבחינה כמטבע להשקעה במניות.
אמרלד מתמחה בהשקעות בהלוואות מגובות בנכסים לחברות. השקעות שהן יציבות, עם בטוחות טובות ובעיקר לא קשורות לשוק ההון.
נתונים על כלכלת אירופה שפורסמו בשבוע שעבר לא היו אופטימיים והרוחות סערו עקב כך. האינפלציה נמצאת במגמת עליה, כמו ברבות מכלכלות העולם (ישראל כידוע התנתקה מהעולם בהקשר הזה). העליה במחיר הגז כתוצאה מהקטנת/הפסקת הזרמת גז מרוסיה לאירופה ולגרמניה בפרט, מהווה קטליזטור לאינפלציה ואיום על יכולת היבשת להביא את כלכלותיה לצמיחה.
האפקט המצטבר של נתונים שליליים באירופה
צמיחה נמוכה או מיתון? כבר שמענו. אינפלציה גבוהה? חווינו. נתונים שמובילים לרזולוציה יותר גבוהה של ניתוח והצטברות של נתונים כאלו התפרסמו בשבוע שעבר ונתנו תוקף ועוצמה לחומרת הבעיה. מדד מנהלי הרכש האירופי (PMI) הוא העיקרי שבהם הוא, שכל מדידה שלו המראה תוצאה נמוכה מ- 50 מעידה על צפי להאטה שלא לומר מיתון. שלא נטעה, המדד הגיע לרמה של 49.8. המספר עצמו לא דרמתי לכשעצמו, יותר תפיסה קטגורית ירידה מתחת לרף ה-50. כלכלנים מיחסים לנתון זה משמעות רבה בבחינת יכולת הכלכלה לצמוח.
מדד הסנטימנט הכלכלי באירופה הוא מדד נוסף שירידה בו גרמה להתרגשות רבה. בעוד מדד מנהלי הרכש משקף את הבטחון של החברות ביכולת לצמוח, מדד הסנטימנט מודד את תחושות הציבור בגוש היורו. כל תוצאה מתחת ל- 100 משקפת צמצום הציפיה להוצאות הצרכנים, וכשהצרכנים לא מוציאים הכלכלה מתקשה לצמוח. מאמר עתיר נתונים בנושאים אלה ניתן לקרוא כאן.
מה שבין כלכלה לשוק המניות?
לכאורה, המצב לא טוב וצפוי להיות אף גרוע מהמצב הנוכחי, והמסקנה המתבקשת היא להקטין את כל החשיפות לשוק ההון, ובמיוחד למניות. ואכן מבט לשווקים בחודשים האחרונים מראה תנודתיות מאוד גבוהה ובמיוחד כלפי מטה. בנקודת הזמן הזו, אני מציע לבחון את הנתונים בפרספקטיבה רחבה ולנסות למצוא נקודות חשיבה חדשות. לדוגמה, מדד PMI ירד מתחת לרמה של 50 נקודות 3 פעמים ב- 15 השנים האחרונות: בתקופת הקורונה, במשבר החובות של 2013 (זמן בו ההערכה הרווחת היתה שיוון תפשוט את הרגל ותתנתק מהאיחוד המוניטרי האירופי) ובמשבר הפיננסי העולמי בשנת 2008.
עכשיו, בואו נראה מה קרה לשוק המניות בתקופות הללו? לקחתי את נתוני מדד Euronext100 בתור מדד מייצג (בכל זאת מדובר באירופה) משנת 2008.
סימנתי בעיגולים אדומים גדולים ובולטים את את הנקודות בהן מדד PMI רשם תוצאה נמוכה מ- 50. הפלא ופלא, הנקודות הללו היו בדיוק הנקודות בהן היה הכי כדאי להגדיל חשיפה למניות, שכן השוק תיקן את עצמו בטווח של פחות או יותר שנה, בכל אחד מהמקרים. האם אנחנו בתחתית של השוק? אין לדעת. האם אני יודע משהו על טיימיניג ברכישת מניות? ממש לא. האם בהסתכלות הסטורית נקודת הזמן הזו יכולה להיות מתאימה להגדלת מרכיב המניות? אולי. כל משבר הוא שונה מקודמו ומאלה שיבואו אחריו. אבל יש תכונה כלכלית או אנושית שהתוצאה שלה היא שיש מחזוריות כלכלית ומחזוריות בשווקים, אבל לא תמיד בסנכרון. הכלכלה אותה כלכלה ובני האדם אותם בני אדם. כל התהליכים החברתיים חוזרים על עצמם. עוד לא המציאו טכנולוגיה לשנות את זה.
מה קורה עם שער החליפין של היורו מול הדולר?
נעלה לגובה 30,000 רגל ונראה מה קורה בגזרה הזו.
בגרף רואים את שער החליפין של היורו מול הדולר גם כן משנת 2008. העיגולים האדומים מסמנים את אותן נקודות בזמן כמו בגרף העליון של מדד המניות. שתי נקודות עיקריות עולות מהנתונים:
- שער החליפין של היורו מול הדולר נחלש כמגמה ארוכת טווח. יש תנודתיות כמובן, אבל בסה״כ המגמה היא מגמת חולשה של שער החליפין של יורו מול הדולר.
- בנקודות בהן מדד PMI היה נמוך מ- 50, שער החליפין של היורו מול הדולר הגיע לשפל משמעותי מקומי וידע לתקן בטווח של כשנה.
בהקשר לנקודה האחרונה, נשים לב למגמה השלילית ארוכת הטווח של שער החליפין של היורו מול הדולר. התיקון בשער החליפין מנקודות השפל היה משמעותי בטווח של 1-2 שנים. אולם, לאורך טווח זמן ארוך יותר היורו נמצא בגדול במגמת היחלשות מול הדולר.
מה לעשות עם כל המידע הזה?
מי שמאמין שההיסטוריה חוזרת על עצמה או שתהליכים מסויימים חוזרים על עצמם ורוצה להשקיע בשוק המניות, עשוי לשקול דווקא עכשיו השקעה בשוק המניות האירופי. את ההשקעה יעשה במטבע יורו. התייחסות זו היא להשקעה ביורו ולא בדולר, ללא התייחסות ליחסים בין היורו ו/או הדולר לבין השקל.
לקוחותינו הנאמנים תומכים ומשקיעים בהשקעות בהלוואות מגובות נכסים לחברות בחו״ל המתאפיינות ביציבות בתשואה, בטחונות טובים ואינם קשורים לשוק ההון. זאת הדרך הטובה ביותר למי שרוצה להשיא תשואה שאינה קשורה לתנודתיות של שוק ההון. מטבע חוץ הוא האמצעי להשקיע בחו״ל. דרך זו חושפת את המשקיע (לטוב או לרע) לתנודתיות שער החליפין של השקל מול מטבע החוץ. אנחנו באמרלד מוצאים ללקוחותינו השקעות בחו״ל שאנו מציעים אותן ללקוחות שלנו בשקל. באופן הזה, כל התנודתיות כתוצאה משינויים בשערי החליפין של השקל מול מטבעות החוץ מנוטרל. כפועל יוצא מזה נגזרת יציבות גבוהה יותר בהשקעות. מאמר מענין בנושא זה נמצא כאן וגם כאן.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
אמרלד אלטרנטיב אינווסטמנטס גרופ בע״מ אינה מחזיקה ברישיון לייעוץ או לשיווק השקעות. אין במוצג בכדי להוות ייעוץ או שיווק השקעות ואין להסתמך עליו למטרות השקעה. המידע הנ”ל הינו למטרות אינפורמטיביות בלבד, ואין בו ובכל הכלול בו משום ייעוץ או הצעה או שידול או הזמנה לרכוש (או למכור) את ניירות הערך ו/ או הנכסים הפיננסים הנזכרים בו, ואין בו משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.אין לראות באמור לעיל התחייבות להשגת תשואה כלשהי או להחזר סכום ההשקעה. אין בתשואות העבר בכדי להבטיח תשואות דומות בעתיד.