מכרז בלונדיני, גבוה וחסון עם כפכפים מעץ? לא ממש. אבל המקור שלו באמת מהולנד מהתקופה של השיגעון של פקעות של צבעונים. מה השיטה על יתרונותיה וחסרונותיה ואיך זה קשור אלינו? ממש כאן למטה

close up of multi colored tulips
Photo by John-Mark Smith on Pexels.com

מכירה פומבית הולנדית או מכרז הולנדי, היא שיטה שאכן הומצאה בהולנד. בשנים 1636-1637 חלה עליה חסרת פרופורציה או הגיון במחיר פקעות הצבעונים. מחירי הפקעות עלו כל-כך עד שמחיר פקעת אחת היה שווה למחיר דירה בינונית באמסטרדם. או כמו שההולנדים מתארים את זה: הכנסה של 10 שנים של בעל מלאכה מיומן (מתוך ויקיפדיה). תקופה זו ידועה כשוק הבועה הגדול ביותר הראשון בהיסטוריה.

באותה תקופה נהגו לסחור בפקעות הצבעונים בשיטה ״ההולנדית״.

מהי שיטת המכרז ההולנדית?

השיטה שאנחנו מכירים במכרזים או מכירות פומביות היא שיש מחיר מינימום וממנו המציעים עולים במחיר. כל משתתף מעלה את המחיר בהתאם להערכת השווי שלו את הנכס. אבל אצל ההולנדים? כמו שאומרים אצלנו: ״הפוך גוטה, הפוך!״

ההולנדים מתחילים מהמחיר הגבוה ביותר ומשם יורדים במחיר באופן מסודר וקבוע. המחיר ימשיך לרדת עד אשר קם קונה ומכריז שבמחיר הנוכחי הוא מוכן לקנות. אז כן, הם מפספסים את כל ההווי של ״פעם ראשונה, פעם שניה, פעם שליייייייייייי, פעם שלישית נמכר״. מאידך, המכרז ההולנדי מסתיים הרבה יותר מהר, והוא יעיל מאוד בהיבט הזה. זה גם מאפשר למוכר כמה מהר למכור את המלאי שלו.

השיטה הולנדית אבל לא רק בהולנד

נלך ישר להארד-קור של המשתמשים, והוא לא אחר ממשרד האוצר האמריקאי. המכרזים  של אגרות החוב האמריקאיות מתנהלים בשיטה הזו. מן הצד השני יש גם הנפקות ראשונות (ICO)  של מטבעות קריפטו מתנהלות כך   (למשל הנפקת Solana).

יש מקרים, והם לא רבים, שגם במוצרים המסורתיים של מכירות פומביות כגון אמנות, בתי המכירה משתמשים בשיטה ההולנדית.

לא רבים יודעים או זוכרים שהנפקת גוגל בשנת 2004 התנהלה גם במכרז הולנדי. כיום גוגל היא כל העולם, אבל ב- 2004 היא רצתה לשנות את העולם. ואם כבר לשנות את העולם אז לעשות הכל באופן לא מסורתי, ובכלל זה ההנפקה הראשונה של מניות בבורסה. הם חשבו שיש בזה משהו יוצא דופן ושונה כמו החברה שלהם בעצמה.

האם שיטה המכרז ההולנדית באמת טובה?

זאת לא השאלה הנכונה כמובן. השאלה הנכונה היא, למי השיטה טובה? לא תשובה פשוטה, כמובן. במקרה של טירוף הצבעונים, נראה שהשיטה עבדה לטובת המוכרים. אבל, זה לא מצב שוק ״רגיל״ אלא שוק בטרפת. ובמקרה הזה שוק של מוכרים.

במקרה של גוגל, תנאי השוק היו טובים אבל במצב של עסקים כרגיל. במקרה הזה נראה שהשיטה עבדה לטובת הקונים. את זה אפשר להסיק משני כיוונים:

ראשית, המניה רשמה תשואה של כ- 150% בתוך שנה.

שנית, בגלל שיטת ההנפקה, המעורבות של הגופים המוסדיים היתה נמוכה מאחר ולא היה להם יתרון יחסי בתמחור ובהשקעה במניה. זה הופך אתה התהליך ל״יותר דמוקרטי״, אם תרצו.

האם יש גם חסרונות בשיטת המכרז ההולנדי?

נראה שהחסרון העיקרי בשיטה ההולנדית הוא חוסר הידיעה מהי ההצעה השניה הטובה ביותר. זוהי פיסת מידע שנראית לנו מובנת מאליה, כמי שמורגלים למכרז רגיל. בשיטה ההולנדית המחיר יורד במהלך המכרז, ונסגר כשיש קונה. מה שהקונה לא יודע (וכנראה לא ידע לעולם) הוא מה המחיר הבא שמישהו אחר היה מוכן לשלם עבור המוצר. במילים אחרות: קניתי, ולעולם יהיה לי ספק האם שילמתי מחיר גבוה מידי ויצאתי פרייר.‎ או לא. לא נדע.

איך כל זה קשור אלינו?

אנחנו באמרלד נמנעים מלהשקיע בהשקעות בעלות סיכון גבוה, גם אם התשואה הפוטנציאלית שלהם גבוהה ואפילו גבוהה מאוד. אנחנו מכוונים להשקעות שהתזרים מהן ברור, ושאנו תופסים את רמת הסיכון שלהן כנמוכה יחסית.

אנחנו שומרים על שלושת עקרונות ההשקעה שלנו:

  1. יציבות (מדינה, חברה ותזרים)
  2. בטחונות טובים להלוואה
  3. אי תלות בשוק ההון

אפשר לתאר את תחום איתור ההשקעות שלנו כמכרז הולנדי. אנחנו מציעים את הכסף למכירה עם מחיר מקסימום. למה מחיר מקסימום? אנחנו מכירים את המחירים בשוק, והנסיון הרב שלנו מלמד שהצעות מעל הרף שלנו הן לא כאלה שנרצה להשקיע בהן. זה מצביע על בעיה קשה שאנחנו לא רוצים להיכנס אליה או רמאות או שניהם ביחד.

מי שכן נותן לנו הצעה להלוואה בתחום העבודה שלנו, זוכה לבדיקה מעמיקה. פעם בכמה בדיקות כאלה אנחנו גם משקיעים בעצמנו ומציעים ללקוחות שלנו להצטרף.

ממש עכשיו, יש לנו הצעות נהדרות להשקעה.

רוצה לקבל את כל הפרטים על ההשקעות שלנו לפני כולם?

בשביל זה כדאי ליצור אתנו קשר כאן או כאן או פשוט לשלוח אלינו אימייל לכתובת [email protected].

.

.

.

.

.

.

.

.

.

הפרסום לעיל הינו בגדר פרסום כללי כאמור בסעיף 15(א)(א)(4) לחוק ניירות ערך “החוק” וככזה אינו מהווה הצעה לציבור. הצעה ומכירה של ניירות ערך על ידי תאגיד מקבוצת אמרלד אלטרנטיב אינווסטמנטס גרופ בע״מ למשקיעים בישראל, שלא על פי תשקיף, מוגבלת ל- 35 משקיעים או למשקיעים המנויים בתוספת הראשונה לחוק (משקיעים כשירים). התמונה להמחשה בלבד.

אמרלד אלטרנטיב אינווסטמנטס גרופ בע״מ אינה מחזיקה ברישיון לייעוץ או לשיווק השקעות. אין במוצג בכדי להוות ייעוץ או שיווק השקעות ואין להסתמך עליו למטרות השקעה. המידע הנ”ל הינו למטרות אינפורמטיביות בלבד, ואין בו ובכל הכלול בו משום ייעוץ או הצעה או שידול או הזמנה לרכוש (או למכור) את ניירות הערך ו/ או הנכסים הפיננסים הנזכרים בו, ואין בו משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.אין לראות באמור לעיל התחייבות להשגת תשואה כלשהי או להחזר סכום ההשקעה. אין בתשואות העבר בכדי להבטיח תשואות דומות בעתיד.

לקבלת הצעה אטרקטיבית לחץ כאן

Share this post with your friends

גלילה לראש העמוד