הקונספציה של שימוש בזהב כהגנה מפני אינפלציה צריכה להיבחן לאור רמות האינפלציה שהעולם חווה בחודשים האחרונים. יש לנו פתרון משלנו להגנה מאינפלציה
במשך אלפי שנים אנשים מחזיקים זהב בתור נכס בעל ערך. כבר בספר בראשית יש התייחסות לזהב: ״וַיְהִ֗י כַּאֲשֶׁ֨ר כִּלּ֤וּ הַגְּמַלִּים֙ לִשְׁתּ֔וֹת וַיִּקַּ֤ח הָאִישׁ֙ נֶ֣זֶם זָהָ֔ב בֶּ֖קַע מִשְׁקָל֑וֹ וּשְׁנֵ֤י צְמִידִים֙ עַל־יָדֶ֔יהָ עֲשָׂרָ֥ה זָהָ֖ב מִשְׁקָלָֽם׃״ (בראשית פרק כד׳ פסוק כב׳). ויש גם את העניין הזה עם עגל הזהב, שאיך לומר? הוא לא מקור לגאווה. הזהב שימש מאז ומעולם כחומר גלם ליצור תכשיטים. כיום משמש הזהב גם בתעשיות שונות כגון אלקטרוניקה, אסתטיקה וגם בישול. יש המשתמשים בזהב כנכס אשר יגן עליהם מפני אינפלציה. מטבעות של מדינות ניתן להדפיס בכל כמות שהמדינה תחליט עליה. בניגוד לכך, הזהב נתפס כמשאב עם היצע מוגבל וסופי. גם אם חצי מהאנושות תעבור לגור במאדים עד שבאמת נראה את תחילת הסוף של ההיצע הזה. או במילים אחרות, ההיצע של הביטקוין בעולם יגמר הרבה לפני ההיצע של הזהב.
ישנה קונספציה שזהב משמש השקעה שמגנה מפני אינפלציה. יש לראות את הטענה הזאת באופן רחב מספיק. המשמעות של הגנה מפני אינפלציה אינה בהכרח שהזהב עלה יותר מהאינפלציה. מספיק ששערו ירד הכי פחות מנכסים אחרים, וגם זו הגנה. בכפוף ששוויו לא ירד יותר מהעליה בשיעור האינפלציה. במקרה האחרון, עדיף כמובן להחזיק מזומן. האינפלציה בארה״ב עלתה בחודשים האחרונים לרמה גבוהה של מעל 8%. במחצית השניה של המאה העשרים נרשמו מספר אירועים של אינפלציה שיצאה משליטה בארה״ב. נבחן מה קרה בכל אחד מהם.
הגרפים מתוך אתר macrotrends.net
הגרף מימין מראה את מחיר הזהב נומינלי. הגרף משמאל מראה את מחיר הזהב מותאם לאינפלציה.
יחסי הזהב והאינפלציה בשנות השבעים והשמונים
אם מחפשים מתשאמים, אין ספק שאחד החזקים בהם הוא בין 6 שנים של אינפלציה גבוהה שארה״ב לבין יציאת האלבום The dark side of the moon ב-1 במרץ 1973. בשנים האלה חוותה ארה״ב אינפלציה ממוצעת בגובה 8.8% לשנה. באותה תקופה הזהב עלה בשיעור של כ- 35%. לא הדביק את קצב האינפלציה, אבל נתן יתרון להשקעה במזומן וכמעט לכל השקעה אחרת.
תחילת שנות השמונים התחלקו לשתי תקופות עיקריות. התקופה הראשונה 80-84, התאפיינה באינפלציה גבוהה יחסית בשיעור ממוצע של כ- 6.5% לשנה. אמנם נמוכה משנות השבעים, אך הרבה מעל היעד או במילים אחרות ללא שליטה. בעוד האינפלציה דהרה בשיעור שנתי של 6.5% בממוצע, מחיר הזהב דווקא ירד בשיעור שנתי ממוצע של כ- 10% לשנה. שיעור הירידה במחיר הזהב היה גבוה יותר משיעור הירידה של מחירי הנדל״ן, הסחורות וגם של מדד S&P500. הגל השלישי והחלש ביותר של יציאה מגבולות האינפלציה היה בשנים 88-91 של המאה העשרים. בתקופה זו האינפלציה רשמה עליה בשיעור ממוצע של 4.6% לשנה. באותה תקופה מחיר הזהב ירד בשיעור שנתי של כ- 7.6%.
איך הזהב הגן מאינפלציה בשנת 2022? ומה המסקנה.
הגרפים מתוך אתר macrotrends.net
אז זהו שלא ממש. האינפלציה בארה״ב רשמה עליה של 8%-9% בשניים עשר החודשים האחרונים. שער הזהב באותה התקופה ירד ריאלית בשיעור של מעל 12%. האם בנק ישראל שעומד מול שקל חזק ומחיר זהב נמוך יחסית שוקל רכישת כמה מטילים.
המסקנה מכך היא שבטווח קצר (של כמה שנים בודדות) הזהב לא מהווה גידור כנגד עליית מחירים. ישנם מחקרים שמראים שזהב יכול לשמש גידור כנגד אינפלציה, אבל רק כאשר תקופת המדידה היא של עשרות רבות של שנים. בנוסף, נזכור כי זהב אינו מייצר תזרים או תשואה שוטפת בצורת ריבית או דיבידנד. כל היתרון בהחזקתו נובע מעליה במחירו, ובכך שאין לו מתאם לשווקי המניות ואגרות החוב.
האם בכל זאת יש יתרונות בהשקעה בזהב?
אז ראינו שבטווח השקעה של אנשים נורמטיביים הזהב אינו מגן באופן יציב או עקבי כנגד אינפלציה. עדיין ישנם גופים ומשקיעים שמשקיעים במתכת הצהובה. על פי נתונים של World Gold Council הביקוש לזהב עלתה במחצית הראשונה של שנת 2022 בשיעור של 12% לעומת השנה הקודמת. הביקוש מגיע ממשקיעים, בנקים מרכזיים, תכשיטנים וחברות טכנולוגיה.
מצד המשקיעים ישנן מספר אפשרויות להשקיע בזהב. ניתן לרכוש זהב באופן פיזי (מטבעות או מטילים), אך אופן השקעה זה מחייב אמצעי אחסון מתאימים. ניתן להשקיע בקרנות סחירות (ETF) המתמחות בהשקעה בזהב. במקרה כזה כדאי לבחור קרנות שרוכשות זהב פיזי בכספי המשקיעים. אחת הקרנות הפופולריות מסוג זה היא SPDR Gold Shares הנושאות את הסימבול המפתיע – GLD. באופן דומה, ניתן להשקיע בחברות שעוסקות בזהב או קרן סחירה המשקיעה ב- 54 חברות מתחום הזהב. אחת הקרנות הפופולריות בתחום זה היא VanEck Gold Miners ETF (GDX). משקיעים יותר ספקולנטים ובעלי מומחיות בתחום יכולים לסחור במחיר הזהב באמצעות חוזים עתידיים (מי שלא מומחה בזה –לא כדאי לנסות בבית).
מי ומי במשקיעי הזהב?
ראש וראשון, אזכיר עם המון ריספקט את ריי דאליו, מי שהקים ועדיין משמש מנהל השקעות בקרן הגידור הגדולה בעולם. דאליו מטיף שנים להקצות חלק מתיק ההשקעות להשקעה בזהב. הוא עשה את זה גם בתחילת השנה (כאן) וגם באמצעיתה (כאן וגם כאן), וזה מוכיח שהוא משקיע לטווח ארוך. לא פחות נלהב ממנו אפשר להזכיר את רוברט קיוסאקי (כאן) ורבים אחרים.
איך אינפלציה וזהב קשורים אלינו?
חברת אמרלד מתמחה בהשקעות בהלוואת מגובות נכסים לחברות בחו״ל. ההלוואות שאנו משקיעים בהן הן הלוואות לטווח קצר של 1-3 שנים. מאחר ומדובר בהלוואות פרטיות שיעור הריבית שאנו מקבלים נותן פיצוי על שחיקה אינפלציונית ובד״כ גם למעלה מזה.
אז מי שרוצה להשקיע באופן שישמור באופן אמיתי על השחיקה האינפלציונית עשוי למצוא אצלנו כמה וכמה רעיונות השקעה מעניינים. בנוסף, מעת לעת (למשל, בימים אלו ממש) כדי ששער-החליפין לא ישנה את התשואה השקלית של המשקיעים, יצרנו השקעות לחברות בחו״ל שניתנות בשקלים. כן, הסכם ההלוואה הוא בשקלים. מעבירים לחברה בחו״ל שקלים ומקבלים בחזרה את תמורת ההלוואה גם הקרן וגם הריבית בשקלים! כתבנו על זה גם כאן
יותר טוב מזה?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
אמרלד אלטרנטיב אינווסטמנטס גרופ בע״מ אינה מחזיקה ברישיון לייעוץ או לשיווק השקעות. אין במוצג בכדי להוות ייעוץ או שיווק השקעות ואין להסתמך עליו למטרות השקעה. המידע הנ”ל הינו למטרות אינפורמטיביות בלבד, ואין בו ובכל הכלול בו משום ייעוץ או הצעה או שידול או הזמנה לרכוש (או למכור) את ניירות הערך ו/ או הנכסים הפיננסים הנזכרים בו, ואין בו משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.אין לראות באמור לעיל התחייבות להשגת תשואה כלשהי או להחזר סכום ההשקעה. אין בתשואות העבר בכדי להבטיח תשואות דומות בעתיד.